Sund mad på skoleskemaet

Der er desværre rigtigt mange børn som bliver overvægtige. Det er ikke længere kun de voksne som spiser det forkerte, men nu er det i stigende grad også børn som får problemer med vægten. Det er alt sammen forældrenes skyld!

Vi er en generation af mad-ignoranter. Så nemt kan det siges og det er bare sådan det er, mange af de forældre der i dag har problem med vægten har selv haft en barndom hvor der ikke har været fokus på at spise sund og varieret, eller måske kommer man fra et hjem, hvor den gode robuste og fede mormor-mad var den type mad man fik.

Forældre som ikke selv er opvokset med sund mad og hvis forældre har indset at deres børn ikke kom til at løbe i marken eller spille fodbold til klokken 22 hver aften har ikke magtet at ændre den mad de har fodret deres børn med. De har været mad-ignoranter og det bøder børn og børnebørn for i flere generationer. Man taler om at bryde den sociale arv, men det er mindst lige så vigtigt at bryde mad-arven. Maden er måske den største enkeltstående faktor til koncentrationsbesvær i skolen og det hæmmer indlæringen, hvis ikke børn får noget sund mad.

Sund og usund mad

Mad-ignoranternes løsning på at overspise er at gå på en hurtig slankekur, det giver stof til eftertanke at disse forældres første tanke ikke er at stoppe med at spise det forkerte, men reaktionen er i stedet symptombehandling. Det er på tide at børn selv lærer at skelne mellem sund mad og usund mad – det kan de sagtens, lidt som når de lærer at forældrene skal have sikkerhedssele på i bilen. Det kan de godt huske på at minde forældrene om. Børn skal lære noget om sukker og grøntsager – om saftevand og sodavand – helt generelt omkring almindelige madvaner. Børnene skal engageres i at lave madplanen og være med til at lave maden, det er hyggeligt og de elsker det. Samtidig er det en metode hvor ungerne kan holde forældrene lidt i ørerne og få nogle gode vaner ind i dem.

Disclaimer

3 thoughts on “Sund mad på skoleskemaet

  1. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at forældre ikke går mere op i, hvad deres børn spiser. Jo sundere mad, jo bedre helbred!

    1. Ja nemlig Kristina – det er så sørgeligt og det går langt over min forstand at man kan sidde på sidelinien og se ens barn få forkert mad og ikke se de reaktioner og “symptomer” der hele tiden er (hyperaktivitet, søvnbesvær, tristhed, overvægt…)

  2. 100% enig. Jeg forstår det heller ikke. Hjemme hos os får ungerne i hvert fald både sund og nærende med i madkassen….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *